Τριχόπτωση: 7 Μύθοι και 4 Αλήθειες

Τριχόπτωση: 7 Μύθοι και 4 Αλήθειες

 

Τριχόπτωση: Τι είναι, ποιους αφορά και πότε είναι φυσιολογική 

Η τριχόπτωση (ή αλωπεκία), ως παθολογική κατάσταση, εμφανίζεται όταν ο ρυθμός των τριχών που παράγονται, δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αραίωση στα μαλλιά μας. Πρόβλημα απώλειας μαλλιών μπορούν να εμφανίσουν και τα δυο φύλα με διαφορά μόνο στον τύπο της αλωπεκίας που παρουσιάζουν, αλλά και την ηλικία που η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της. 
Φυσιολογική θεωρείται η τριχόπτωση κατά την οποία χάνουμε 50-100 τρίχες, καθημερινά, στη θέση των οποίων εκφύονται νέες. Σε περιπτώσεις που έχουμε μεγαλύτερη απώλεια και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε τα πιθανά αιτία.

 

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση

  1. Πρόβλημα του θυροειδούς αδένα
  2. Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών – κακή διατροφή ή εξαντλητική δίαιτα
  3. Tριχοφυτίαση: Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής: τα μαλλιά αδυνατίζουν υπερβολικά και σταδιακά αρχίζουν να αραιώνουν
  4. Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης
  5. Έντονο άγχος-στρες
  6. Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

 

7 Μύθοι και 4 αλήθειες για την τριχόπτωση


Μύθοι 

  1. Η συχνή εναλλαγή σαμπουάν προκαλεί τριχόπτωση: Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η συχνή εναλλαγή σαμπουάν προκαλεί τριχόπτωση - εκτός αν η εναλλαγή αυτή σχετίζεται με την επιλογή ενός ακατάλληλου σαμπουάν. Το μόνο που θα μπορούσε να βλάψει τα μαλλιά είναι η χρήση σαμπουάν ή προϊόντων περιποίησης με «επιθετικά» συστατικά.
  2. Η πιτυρίδα προκαλεί τριχόπτωση: Η ξηροδερμία στο τριχωτό, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πιτυρίδας και κνησμού, δεν συνδέεται άμεσα με την τριχόπτωση. Ωστόσο, o κνησμός μπορεί να αποδυναμώσει την τρίχα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε τριχόπτωση. Η τριβή λοιπόν είναι αυτή που προκαλεί τριχόπτωση και όχι η πιτυρίδα.
  3. Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση: Εάν έχετε πυκνά μαλλιά, το καπέλο δεν μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Αλλά, εάν βρίσκεστε στην αρχή ανδρικής τριχόπτωσης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Όταν ήδη έχετε αρχίσει να χάνετε τρίχες, τα καπέλα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. 
  4. Δεν είναι φυσιολογικό να χάνουμε μαλλιά κάθε μέρα: Η απώλεια τριχών είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών. Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, οι όποιες αντικαθίσταται από καινούριες
  5. Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, σίγουρα όμως δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το λούσιμο ουσιαστικά απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο τριχωτό του κεφαλιού. Δεν υπάρχουν, μέχρι σήμερα, επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το λούσιμο επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής της τρίχας.
  6. Με το σωστό σαμπουάν μπορώ να αντιμετωπίσω την τριχόπτωση: Κανένα σαμπουάν από μόνο του δεν μπορεί να διεγείρει την τριχοφυΐα. Μπορούν κάποια από αυτά να χαρίζουν πιο πυκνή όψη στα μαλλιά καθώς περιέχουν συστατικά που διογκώνουν προσωρινά το στέλεχος της τρίχας, αλλά δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τον θύλακα.
  7. Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά: Μπορεί τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και πυκνά όταν τα κουρεύουμε, δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουν και να πέφτουν. Το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τα ταλαιπωρημένα μέρη του σώματός της

 

Αλήθειες

  1. Οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν τα μαλλιά: Ναι, είναι μια από τις κύριες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Μπορεί να συμβεί μετά την εγκυμοσύνη, κατά την εμμηνόπαυση ή μετά από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς. Επιπλέον, οι γυναίκες με παθολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τριχόπτωση.
  2. Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση: Κάποια ισχυρά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές, η τριχόπτωση σταματά μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής.
  3. Η κακή διατροφή και οι εξουθενωτικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση: Τα μαλλιά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες για να μπορέσουν να είναι δυνατά και υγιή. Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι συνέπεια της κακής διατροφής ή μακροχρόνιας δίαιτας, η οποία επηρεάζει τόσο τη δομή όσο και την ανάπτυξη της τρίχας.
  4. Το έντονο στρες προκαλεί τριχόπτωση: Ο κύκλος ζωής της τρίχας είναι περίπου 5 χρόνια. Σε περιόδους έντονου στρες το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί και τα μαλλιά να πέφτουν πιο σύντομα από ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες.

 

 

Περιοδικό: Medilife, Άνοιξη – Καλοκαίρι 2020
Ιατρός: Ανάργυρος Κουρής Δερματολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρείου Παθήσεων Τριχών και Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών, Ευρωκλινική Αθηνών