UV ακτινοβολία και SPF. Ποιο αντιηλιακό να επιλέξω;

UV ακτινοβολία και SPF. Ποιο αντιηλιακό να επιλέξω;

Η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση. Συγκεκριμένα, έως και το 80% της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο (UVA + UVB). Τα αντηλιακά είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν από τις ακτίνες UV.

Το αντιηλιακό είναι ένα απαραίτητο προϊόν περιποίησης που προστατεύει το δέρμα μας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη χρήση αντηλιακού με το καλοκαίρι ή τις μέρες που περνάνε στην παραλία, είναι σημαντικό να φοράτε αντιηλιακό όλο το χρόνο, καθώς οι βλαβερές επιδράσεις του ηλίου είναι παρούσες ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Τι είναι η UVA και η UVB ακτινοβολία;

Ο ήλιος εκπέμπει δύο τύπους επιβλαβών υπεριωδών ακτίνων τη UVA και τη UVB, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και οι δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν γήρανση, καρκίνο και έγκαυμα, αλλά επηρεάζουν το δέρμα με διαφορετικούς τρόπους.

Οι ακτίνες UVB (280-315 nm) έχουν μικρότερο μήκος κύματος, φιλτράρονται μερικώς από το στρώμα του όζοντος και επηρεάζουν κυρίως το ανώτερο στρώμα του δέρματος, προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB είναι επίσης σημαντική αιτία βλάβης του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Η έκθεση στην UVB είναι ισχυρότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., και στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ δεν μπορεί να διεισδύσει στα σύννεφα και τα παράθυρα, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε αυτήν όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους ή στη σκιά.

Οι ακτίνες UVA (315–400 nm) έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα, να προκαλέσουν βλάβη στο DNA του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση του δέρματος, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UVA μπορούν να περάσουν μέσα από σύννεφα και παράθυρα, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτές ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους ή στη σκιά και κατά τις συννεφιασμένες μέρες. Συγκεκριμένα, η UVA αντιπροσωπεύει έως και το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ισχύος κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος που παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Θα πρέπει επίσης να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα και καπέλα, και να αποφεύγετε να περνάτε χρόνο στον ήλιο κατά τις  μεσημεριανές ώρες.

Τι είναι ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) στα αντιηλιακά προϊόντα μετράει πόση προστασία UVB παρέχει ένα προϊόν όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το SPF στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με την προστασία από τη UVA. Προκειμένου να λάβετε προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB, πρέπει να αναζητήσετε αντηλιακά προϊόντα με την ένδειξη «ευρέως φάσματος».

Δείκτης SPF και προστασία από τις UVB ακτίνες

Οι δείκτες SPF στην ετικέτα ενός αντιηλιακού προϊόντος μπορεί να φαίνονται παραπλανητικοί επειδή υπάρχει μικρότερη διαφορά στην προστασία καθώς αυξάνεται ο δείκτης SPF:

  • SPF 15 προστατεύει το δέρμα από το 93% των ακτίνων UVB
  • SPF 30 προστατεύει από το 97% της UVB
  • SPF 50 προστατεύει από το 98% της UVB
  • SPF 100 προστατεύει από το 99% της UVB

Ωστόσο, κοιτώντας το και αλλιώς:

  • Ο SPF 30 αφήνει περίπου το 3% (1/30) των ακτίνων UVB να περάσουν στο δέρμα, ενώ
  • Ο SPF 50 επιτρέπει μόνο περίπου 2% (1/50)

Επομένως το αντιηλιακό με SPF 30 επιτρέπει σε περίπου 50% περισσότερες ακτίνες UVB να διαπεράσουν το δέρμα έναντι αντιηλιακού με SPF 50. 

Για πόση ώρα μας προστατεύει το αντιηλιακό, ανάλογα με τον δείκτη SPF;

Εκτός από τον βαθμό προστασίας του δείκτη SPF παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως ο τύπος δέρματος και ο χρόνος που θα περάσετε κάτω από την βλαβερή επίδραση του ηλίου. Για παράδειγμα αν το δέρμα σας χρειάζεται χωρίς αντιηλιακό 10 λεπτά χρόνο έκθεσης στον ήλιο για να αρχίζει να εμφανίζει ερύθημα, τότε ένα αντιηλιακό με δείκτη SPF 30 θα σας προστατεύσει για 300 λεπτά (10 x 30), χωρίς να καείτε, ενώ ένα αντιηλιακό με SPF 50, προστατεύει για 500 λεπτά. Ωστόσο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της εφίδρωσης και με το κολύμπι, ενδείκνυται να ανανεώνεται το αντιηλιακό σε πιο συχνά χρονικά διαστήματα. 

Πότε πρέπει να φορέσουμε αντιηλιακό και κάθε πόση ώρα πρέπει να το ανανεώνουμε;

Η σωστή εφαρμογή του αντιηλιακού είναι 30 λεπτά πριν την έκθεση, ενώ είναι ωφέλιμο να ανανεώνεται ανά περίπου 2 με 3 ώρες, καθώς επίσης και μετά από κολύμπι στη θάλασσα ή μετά από εφίδρωση. 

Εφαρμόζω το αντιηλιακό μου πριν ή μετά από την ενυδατική μου κρέμα; 

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής του αντιηλιακού σας είναι ως τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας. Ως γενικός κανόνας είναι οτι τα προϊόντα με πιο λεπτόρευστη υφή εφαρμόζονται πρώτα, όπως τα διάφορα serum, στη συνέχεια οι κρέμες και ως τελικό βήμα το αντιηλιακό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περιμένετε μερικά λεπτά σε κάθε βήμα ώστε να γίνεται πλήρης απορρόφηση των προϊόντων από το δέρμα, πρωτού συνεχίσετε στο επόμενο. Αν πρόκειται να εφαρμόσετε μακιγιάζ, ενδείκνυται να περιμένετε έως ότου απορροφηθεί πλήρως το αντιηλιακό και στη συνέχεια να εφαρμόσετε το make-up. 

 

Ποια αντιηλιακά σας προτείνουμε; 

Το Vencil sunoff pure cream με SPF 50, είναι ένα αντιηλιακό προσώπου που έχει σχεδιαστεί για να σας προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, ενώ συγχρόνως περιποιείται το δέρμα σας, προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία και αντιγηραντικά οφέλη, λόγω τη σύνθεσής του. Είναι επίσης ανθεκτικό στο νερό και απορροφάται γρήγορα, ενώ δεν αφήνει λευκά σημάδια και λιπαρότητα και είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος.

Το Vencil sunoff CC cream με SPF 30 είναι ένα αντιηλιακό προσώπου με χρώμα, είναι ειδικά σχεδιασμένο να σας προσφέρει την αντιηλιακή προστασία που χρειάζεστε καθημερινά, ενώ λόγω της τεχνολογίας της φόρμουλάς του, προσομοιάζει τον τόνο της επιδερμίδας και σας χαρίζει ματ αποτέλεσμα, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος λιπαρότητας. Επιπλέον, λόγω της σύστασής του σε υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3), πανθενόλη και αλλαντοΐνη φροντίζει σε βάθος την επιδερμίδα, προσφέροντας ενυδάτωση και θρέψη, ενώ βοηθά στον έλεγχο των διευρυμένων πόρων και της παραγωγής σμήγματος.

Το Vencil sunoff soma lotion είναι μια αντιηλιακή lotion σώματος υψηλής αντιηλιακής προστασίας SPF 30 και ευρέως φάσματος, με λεπτόρρευστη υφή για εύκολη εφαρμογή και ομοιόμορφο άπλωμα που απορροφάται γρήγορα. Περιέχει επίσης άλοη, εκχύλισμα ροδιού και εκχύλισμα πρόπολης, που προσφέρουν ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι κατάλληλο για χρήση σε πρόσωπο και σώμα και για όλη την οικογένεια. 

 


Βιβλιογραφία

  • D'Orazio, J.; Jarrett, S.; Amaro-Ortiz, A.; Scott, T. UV Radiation and the Skin. Int. J. Mol. Sci. 2013, 14, 12222-12248. https://doi.org/10.3390/ijms140612222 
  • Dupont, E., Gomez, J. and Bilodeau, D. (2013), Beyond UV radiation: A skin under challenge. Int J Cosmet Sci, 35: 224-232. https://doi.org/10.1111/ics.12036
  • Gromkowska-Kępka, K.J., Puścion-Jakubik, A., Markiewicz-Żukowska, R. and Socha, K. (2021), The impact of ultraviolet radiation on skin photoaging — review of in vitro studies. J Cosmet Dermatol, 20: 3427-3431. https://doi.org/10.1111/jocd.14033
  • Ngoc, L.T.N.; Tran, V.V.; Moon, J.-Y.; Chae, M.; Park, D.; Lee, Y.-C. Recent Trends of Sunscreen Cosmetic: An Update Review. Cosmetics 2019, 6, 64. https://doi.org/10.3390/cosmetics6040064